Bunnfradrag for selvstendig næringsdrivende

I hele min tid som rikspolitiker har jeg hatt et sterkt ønske om å gjøre det enklere å starte og drive bedrifter og å jobbe som selvstendig næringsdrivende. Rett og slett gjøre hverdagen enklere for de mange tusen småbedriftene rundt om i landet som er med på å sikre morgendagens velferd for oss alle.

 

I de aller fleste av disse årene har utviklingen dessverre gått i feil retning. Mange tilsynelatende gode reguleringer, påbud og kontroller medfører at skjemaveldet øker og at det går mer og mer tid bort i unødvendig administrativt rutine- og rapporteringsarbeid i stedet for til nyskaping og bedriftsutvikling.

 

I forbindelse med behandlingen av revidert nasjonalbudsjett i Stortinget i vår, foreslo Venstre at selvstendig næringsdrivende skal få rett til et bunnfradrag – eller et næringsfradrag – i inntekten sin på linje med vanlige arbeidstakeres minstefradrag. Dessverre ble forslaget, uten argumentasjon, stemt ned av de næringsfiendtlige regjeringspartiene Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Arbeiderpartiet.

 

Hadde det vært slik at forslaget hadde hatt betydelige økonomiske konsekvenser, hadde det kanskje vært mulig å skjønne motstanden hos regjeringespariene, men slik er det ikke. Kostnadene er rimelig moderate i følge finansdepartementet. En innføring av et slikt fradrag ville imidlertid vært en målrettet forenklingsreform for mange næringsdrivende som i dag bruker store ressurser og mye unødvendig tid på å dokumentere en hel haug med småutgifter til kontorrekvisita, til småreiser, taxi-turer, møteservering og så videre og så videre. Alt dette ville de sluppet dersom de fikk rett til å velge et bunnfradrag i stedet for å dokumentere alle fradrag.

 

Regjeringen bruker store ord i festtaler når det gjelder forenkling og satsing på småbedrifter og selvstendig næringsdrivende. Når det kommer til alvoret, er det et kollektivt svik. Det brukes ikke en gang små ord. Det er faktisk slik at regjeringspartiene overhode ikke argumenterer hvorfor de er i mot Venstres forslag. Det er ikke overraskende, men skuffende at maktarrogansen er blitt så stor etter to år, at de selvstendig næringsdrivende ikke engang får høre hvorfor regjeringen er mot at de skal få en enklere hverdag.

 

I tillegg til at en innføring av et slikt fradrag ville være en kraftig forenkling, vil det også bety en målrettet skattelette for de mange næringsdrivende med moderate og lave inntekter. Det er jo nettopp denne argumentasjonen regjeringen (og vi andre) har brukt for å øke minstefradraget for vanlige lønnstakere betydelig de siste årene: Vi ønsker å gi mest skattelette til dem som har de minste inntektene. Den enkleste måten å gjøre dette på er å ha et fradrag i bunn av inntekten som kommer alle til gode, men som har størst effekt for dem med moderate inntekter.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Explore posts in the same categories: småbedrifter

Both comments and pings are currently closed.

24 kommentarer on “Bunnfradrag for selvstendig næringsdrivende”

 1. Athene_1 Sier:

  “Næringsfiendtlige regjeringsparti”

  Nå må jeg innrømme jeg ble litt skuffet, ikke overrasket for dette er nærmest ditt varemerke:

  Du tisser i buksa og skylder på andre.

  Synd, jeg i år har jeg bestemt jeg for et partiskifte. Og det blir nok ikke Venstre.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 2. - Sier:

  Hvorfor blogge hos VG? Det er ikke der Venstres potensielle velgere befinner seg. Selv har jeg dog kommet til bloggen via venstre.no (abonnerer både på Høyres og Venstres RSS-tjenester) og håper at du kan skrive litt om forskjellene kanskje mellom disse to partiene. Jeg anser kanskje Høyre og Venstre som de partiene som står hverandre nærmest. Jeg håper at Venstre ikke står nærmere KrF (http://www.minerva.as...&fid=1171&id=230520072022541
  8

  051), men vil være et klart borgerlig parti i all fremtid. Husk at det også finnes mange liberalister som velger Venstre i stedet for Høyre (http://www.liberalere..., se spørsmål i høyre marg).

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 3. WL Sier:

  På Aftenpostens partitest fikk jeg FRP først,rett nok med bare 54 % enighet i politikken, fordi de har en del ekstreme greier jeg ikke kan noe med, Venstre på plass 2 med 48 % enighet, så Høyre,Krf, og de røde nedover. Ble litt paff over at Venstre havnet innimellom der, jeg. Dermed måtte jeg studere forskjellene i politikken. Dere har mye bra,men noe er ikke så bra.

  For: jeg er imot eiendomsskatt, for innføring av en sånn i min kommune tvinger meg ut av huset mitt,- er minstepensjonist og betaler ikke skatt av svelt-ihjel-beløpet, selvsagt. Der taper Venstre altså, for det er en særdeles usosial skatt som rammer de fattige svært hardt, og de burde egentlig vært fritatt for den typen beskatning. Vet en kommune har lagt inn fritak, men de fleste har ikke. Mange oppfyller ikke krav til bostøtten, så ikke bruk den som halmstrå. Da er faktisk formueskatt bedre, og så kan kommunene heller få den skatten, samt arveavgifter/gaveavgifter fra innbyggerne sine, siden de tåpelige avgiftene er der.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 4. Martin Sier:

  Fullestendig enig i at Norge trenger en forenkling av det byråkratiske innenfor småbedrifter. Jeg mener også at en generel oppdatering og forenkling av lover og regler som omfatter næringsvirksomhet bør gjennomføres. Slik jeg oppfatter situasjonen idag, blir det for mye lover å regler å sette seg inn i hvis man ønsker å starte selv et enkelt foretak.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 5. Petter Sier:

  Jeg liker venstre veldig godt. Bare så synd dem ikke skjønner at byen min (oslo) om noen år er overbefolket av muslimer. Venstre står med åpene armer og ser på, synd.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 6. anonym Sier:

  Jeg synes forslagene for å lette hverdagen til små bedrifter er enkel og fin!

  Setter også pris på litt mer om forskjellen mellom Høyre og Venstre.

  Takk.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 7. Finn Sier:

  Helt enig med Sponheim. Jeg er selvstendig næringsdrivende og river meg i håret over skjemaer, regler, lover og forordninger. Det hele er absurd og virker for meg som et sammensurium som har oppstått over lang tid utarbeidet byråkrater for å “sikre” sine egne interesser i form av arbeidsplasser.

  Vi kunne spart mange offentlige utgifter ved å kutte i skjemaveldet OG byråkratiet.

  Og en annen viktig ting for selvstendig næringsdrivende er å få på plass en sykelønnsordning. Selvstendige er fullstendig overlatt til seg selv ved evt. sykdom. Det passer seg slett ikke for et velferdssamfunn som Norge. Næringsdrivende bør vel ha de samme rettigheter som vanlige arbeidstakere?

  Stå på Sponheim! Jeg håper Venstre gjør et godt valg til høsten og ikke minst til neste stortingsvalg. Vi trenger Venstre. Det er bare synd så veldig mange som faktisk er svært enig i Venstres politikk ikke selv har skjønt det…

  En kommentar til Athene: Om du på grunn av den ene uttalelsen velger å ikke vurdere Venstre er det vel ikke akkurat de store politiske linjene som avgjør ditt valg? Sponheim trenger kanskje ikke å bruke en slik stigmatiserende beskrivelse, men at AP, SP og SV er partier som aktivt går inn for å gjøre det enklere å drive forretning i mindre målestokk i Norge er fullstendig ukjent for meg.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 8. lordmarius Sier:

  Bunnfradrag? Kan dere ikke bare jobbe for å senke skattene i stedet for å komme med NOK en faktor som kompliserer?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 9. cina Sier:

  hjelpe alene mödre ?? med ökonomin ??

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 10. Små næringsforetak Sier:

  Lars Sponheim. Ditt parti får min stemme i år. Jeg trodde venstre kun kjempet for bøndenes sak, men nå har jeg forstått hva du snakker om.

  Jeg er siv.ingeniør og selger derfor min kompetansen til både statlig og private virksomheter. Jeg skjønner hvorfor mange ikke tør å satse. Her i Norge skal man ikke gjøre slik, og i alle fall ikke tjene penger på det… Uffameg. Men alle de tusener som har startet for seg selv, går på jobb med influensa, fører regnskap på kveldstid, og sparer en slant her og der til dårlige tider ikke kan få høste fruktene av ett insatsrikt år, uten at staten skal ha % av alt man foretar seg. Og toppskattens innsatspunkt er latterlig lavt. Bort med eiendomsskatt, og all skatt på penger vi allerede har skattet av. Dersom noen setter dem i banken og får noen prosenter av de, ja så la de få de prosentene. Men de som tar en høy risiko med sine sparepenger, og noen taper, noen tjener, så skal disse pengene også skattes for. I dette landet kan man ikke gjøre noe: ikke invester, ikke tjene penger, ingenting uten at staten skal ha ett “grovt” spør du meg, urettmessig del av disse pengene. Selv ikke dokumentavgiften står i forhold til utgiftene ved arbeidet. Det tar maksimalt noen få timer å fikse det, mens utgiften er urimelig høy. Altså bare en avgift man kan regulere for at regnskapet skal gå opp. Og det finnes helt sikkert flere avgifter som er helt urimelige.

  Sponheim. Jeg er glad for at du står på min side, når det gjelder selvstendige, og små-og mellomstore bedrifter. Du er en av de få som snakker vår sak.

  Ditt parti har min stemme! Lykke til med kommunevalget.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 11. Mammamø Sier:

  Jeg skjønner meg ikke så veldig mye på politikk, egentlig. Men jeg ser såpass at nå, etter regjeringsskiftet, fikk vi endelig råd til å begynne på sårt tiltrengt vedlikehold på gård, redskap og bygninger. Du uttalte på et møte i 2003 at bondens inntekter hadde økt mens du var minister. Ja, for svært få hadde råd til vedlikehold, så litt økning måtte det vel se ut som.

  Var det ikke din regjering som tok bort fradrag på vedlikehold av bolighus på gård? Vet du ikke at må vi selge gården, så går huset med i dragsuget, og hører således til i den store sekken? Et dårlig vedlikeholdt hus vil jo gjøre verdien på gården mindre.

  Sånn er det hos oss nå. Alt vi ar hatt til overs, har gått til vedlikehold av driftsbygning og redskaper, samt pålagte utgifter. I år fikk vi endelig penger til å male huset utvendig, etter 8 år. For i år har jeg tatt jobb utenfor gårdsbruket. Selv om jeg hadde tenkt det annerledes da jeg tok agronomutdanning i 2003/2004.

  Hva jeg skal stemme på til høsten? Aner ikke!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 12. Harry Sier:

  Venstre var også for at tollfrigrensen skulle heves fra dagens kr.2-300 til kr. 1000. I praksis så betyr det at utenlandske nettbutikker for selge varene sine momsfritt til norske forbrukere. Det betyr også at en ekstrem konkurranseutsatt næring (store nettbutikker som Komplett, MPX, Netshop går i ca. null) kunne pakket sammen.

  Men det er klart, sauebonden Sponheim bryr seg ikke så mye om at det etableres omvendte tollbarrier for norske nettbutikker sålenge hans egne sauer skjermes for konkurranse fra utlandet.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 13. Ketil Sier:

  Du er en stor idiot.

  Å kalle folk som handler i sverige for Harry og i neste øyeblikk handle bil der selv.

  Hva er harry med å ha økonomisk sans?

  Du tror du er noe, det er din feil.

  Kom deg ned på jorda.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 14. pisces74 Sier:

  Lars Sponheim påstår at denne mannen snakker usant:

  http://www.youtube.co...

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 15. Påsan Sier:

  Hei Lars. Vet ikke om du leser dette, eller om du bare prioriterer å blogge saftige og opposisjonskritiske innlegg?

  Jeg eier og driver en mindre bedrift i en av de større norske byene (25 ansatte og omsetning ca. 80 mill.) Det er vel (blant andre) meg og min bedrift du ofte snakker om, – er det ikke? Merkelig da at jeg ikke stemmer Venstre!!

  Du er kjent som en skikkelig politisk slugger, men dersom jeg skal råde, vil det være å utvise litt mer politisk toleranse og storsinn, og av og til innrømme at også andre “regimer” faktisk bringer dette landet framover og bidrar til økt velstand både for deg og for meg! Dessverre blir du i for stor grad oppfattet som en notorisk sytepave, som i alle sammenhenger stikker nesen opp i all verdens journalistblokker og mikrofoner for å utbasunere misnøye over de andres udugelighet.

  Jeg tror partiet Venste så vel som du selv og dine våpendragere Thommessen og Schei Grande vil stå seg bedre om du justerer taktikken.

  Som bonde vet du kanskje at det ikke alltid er like lurt å trampe inn i finstua med fjøsstøvlene på?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 16. Pia Sier:

  Hva skal man med blogg for politikere når dem aldri svarer???

  Dette er enda et tegn på hvorfor jeg ikke stemmer dette året heller.

  Svada og tull !

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 17. Pia Sier:

  Hva skal man med blogg for politikere når dem aldri svarer???

  Dette er enda et tegn på hvorfor jeg ikke stemmer dette året heller.

  Svada og tull !

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 18. Rita Sier:

  Hva er det med dere politikere. For det første er det svært få som har stemt på deg Sponheim, og for det andre burde du kanskje lytte til hva folk faktisk vil her i landet.

  1 Vi ønsker et tryggere sted å leve.

  2 All denne volden som er importert bør stoppes på en eller annen måte.

  3 Masse penger går ut av landet mens våre minstepensjonister og syke, og andre i vårt samfunn ikke får det de trenger.

  4 Det er kommet en drøss av mennesker som oppholder seg ulovlig i landet? Kan dere ikke heller gjøre noe med dette?

  5 Østeuopeiske folk stjeler, gjør innbrudd og skaper et uhyggelig samfunn? Kan ikke dette stoppes?

  6 Utlansk arbeiskraft kommer inn og stjeler jobbene fra norske borgere ved at de f.eks oppretter et utlansk firma og jobber her i Norge. De får i tillegg kontantstøtte for sine barn i sitt hjemland, de slipper betale en masse avgifter til vårt land. Hva er meningen? Er det ingen voksne fornuftige folk som er med å styrer?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 19. snurremegrundt Sier:

  Hm…. saken er jo interessant, men hva er vitsen med å ta opp en allerede nedstemt sak, og så overhodet ikke gidde å svare på kommentarer? Det er vanskelig for små næringer å både komme igang og styre det store og krevende byråkratiet, som er urealistisk sett i fhrohold til næringens størrelse. Bare regnskapskostnader kan ete store deler av fortjenesten, fordi det hele er urasjonelt vrangt.

  Politikere bør jo snakke MED velgere, ikke TIL?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 20. Reodor Felgen Sier:

  Selv om jeg er enig i noe av kritikken mot sponheim mht å bruke mer tid på å kritisere andres udugelighet enn å fremme egne standpunkter og resultater, vil ikke dette hindre meg i å gi venstre min stemme i år.

  Sponheim står ikke på valg i min kommune.

  Og selv om jeg ikke samstemmer i alt partiet står for så har venstre et godt og sammenhengende program slik jeg ser det. Den sosial liberale grunnholdningen trengs i norsk politisk liv. Det er slik jeg ser det også Venstre som har den klart beste miljøpolitikken her i landet, – og at venstre som minste parti i en mindretallsregjering ikke fikk gjennomført hele sitt politiske program – (som noen kritiserer dem for), og at de måtte svelge noen kameler, er overhodet hverken unaturlig eller noe argument for ikke å støtte deres politiske program – tvert om!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 21. oddi Sier:

  Flott at du prøver å forstå selvstendig næringsdrivende. Jeg har vært selvstendig næringsdrivende i 30 år. For to år siden orket jeg ikke mer. Hvorfor? Jo fordi pairarbeidet ble for stort i forhold til vanlig næringsarbeid. Det tok for mye tid.

  Hilsen oddi

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 22. leder og eier av nystartet 10 mill bedrift Sier:

  å lette trykket for bedrifter er bra, men jeg tror man skal sikre alle nystartede enhetene. De alle disse sliter med er likviditetsproblemer. AS Norge burde derfor spandere aga, fks. i 1 år, og i tillegg spandere mva første og andre året. vips så er flere 10.000 bedrifter reddet fra konkurs. dette er ren inntekt for norge og i tillegg kan byråkratiet reduseres. Les kostnadskutt. Vår nye landsmenn har jo tidligere vært i nærheten av disse tilbudene ved en oppstart av bedrift. Hvorfor ikke vi som utgjør tyngden av cashflow`en? ellers ønsker jeg til lykke med valget. Stemmer ikke på deg, men er enig i mye du står for. Er forresten litt harry også… :)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 23. Tor Opdahl Sier:

  Alt det jeg har forsøkt argumentere for et bunnfradrag for selvstendig næringsdrivende, og så avfeier Kristin meg så glatt?

  Kanskje Venstre skulle anbefale en felles streik, for de som ikke har dyr vel å merke? Fagbevegelsen har ikke streikemonopol.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 24. Sonar5 Sier:

  Tilsynelatende et bra forslag men hvis vi ser litt nærmere på det er det et DÅRLIG FORSLAG for de fleste næringsdrivende. Forslaget vitner egentlig om manglende forståelse for forskjellen mellom lønnsinntekt og næringsinntekt. Dette kan illustreres med et eksempel.

  Person 1 jobber i et firma og mottar lønnsinntekt – dette firmaet kan han for så vidt godt eie 100 % selv. Alle de kostnader som er fradragsberettigede kan da trekkes fra i firmaet – i tillegg ville han i 2007 få et maksimalt minstefradrag på kr. 61.100,- personlig. Den eneste reelle kostnaden han skal dekke da er opptil kr. 12.800 i reiseutgifter mellom hjem arbeidsted som man anser å inngå i dette fradraget. Det gjenstår da i verste fall kr. 48.300,- som skal dekke andre småutgifter i forbindelse med jobben etc. Det er svært få som har så store kostnader så i realiteten får en lønnsmottager her et betydelig skattefradrag.

  Person 2 er personlig næringsdrivende. Også han kan da i næringen trekke fra alle utgifter som er fradragsberettigede i firmaet sitt. Men han får IKKE minstefradraget i selvangivelsen da dette kun gis av lønnsinntekt. Sponheim har rett i at dette er BLODIG URETTFERDIG. Men løsningen hans synes å være at den næringsdrivende skal gi fra seg fradraget for de utgiftene han i dag for å få et sånt fradrag som dette. Det blir ikke riktig. Som eksempelet over viser får også en lønnsmottager dekket dette I TILLEGG – vanligvis med at de dekkes av arbeidsgiver som får fullt fradrag. Det er ikke mange lønnsmottagere som godtar å dekke kostnader i jobben selv ! Det dreier seg bare om småbeløp.

  Skal dette bli rettferdig må næringsdrivende få dette minstefradraget I TILLEGG – på samme måte som lønnsmottagere i realiteten gjør. Før dette blir gjort betaler en næringsdrivende kr. 17.108,- i skatt (28% av kr. 61.100,-) MER enn en lønnsmottager av SAMME INNTEKT.

  En annen ting er at man kan tenke seg en TILLEGGSORDNING der en næringsdrivende kan velge et fast prosentvis fradrag i stedet for å gjøre rede for kostnader, men det hjelper altså ikke det minste når det gjelder utrettferdigheten med minstefradraget.

  PS Jeg er lønnsmottager selv…….

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende


Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00