Administrasjon, ikke lederskap

Det er mye skryt fra regjeringen om dagen, etter tre år med ansvar. Jeg kan godt gi den attest for å administrere landet greit, men den viser ikke lederskap for framtida.

Stoltenberg etterlot seg et økonomisk rot etter sin første regjering, og en borgerlig regjering måtte rydde opp. I 2005 kom han til dekket bord, men igjen kan det skje at en borgerlig regjering må rydde opp. Regjeringen har brukt ufattelig mye penger til mange gode formål, men den har ikke gjort landet mer robust for framtida.

I så måte har denne stortingsperioden så langt vært de forsømte mulighetenes periode. Med tidenes økonomiske spillerom og rent flertall i Stortinget, burde Regjeringen ha vist lederskap overfor de store utfordringene, og vist vei inn i kunnskaps-Norge, lavutslipps-Norge og nyskapings-Norge. På alle disse områdene har Regjeringen vært en sinke.

Tross enorme merinntekter opplever vi at Regjeringens hovedpoeng i nesten alle debatter – etter tre års ansvar – er å skryte av at det har bevilget mer penger til ulike formål enn det den forrige regjeringen gjorde. Noe annet ville jo nesten ha vært umulig.

Men dette viser i et nøtteskall Regjeringens problem: Dens indre splid, manglende evne til å prioritere, ta lederskap og inspirere. I stedet har strukturkonservatismen og de indre dragkamper tatt alt handlingsrom, ferdigprutet alle budsjetter og lagt lokk på den dynamikk som kunne ha preget landet. All offentlig fornyelse er stoppet opp og verdens dyreste land er blitt enda dyrere å drive. Det er ikke bra når vi nå går inn i en lavkonjunktur og kanskje krise også her.

Næringslivet trenger da signaler om at de bør investere i Norge, ikke sosialistisk symbolpolitikk som forteller at privat norsk eierskap nærmest er uønsket.

Ikke minst trenger vi et stortingsflertall og en regjering som kan vise veien til kunnskaps-Norge, lavutslipps-Norge og et nyskapings-Norge, og som har mot til reform for å kunne oppnå mer.

Lars Sponheim

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Explore posts in the same categories: kunnskap, miljø, politikk, regjering, stortinget, økonomi

Both comments and pings are currently closed.

Ingen kommentarer on “Administrasjon, ikke lederskap”

 1. Don Diego de La Vega Sier:

  Tre raske eksempler:

  * Flere i fengsel gir ikke bedre kriminalomsorg eller mindre kriminalitet.

  * Flere timer i grunnskolen gir ikke økt kunnskap. Ekstra år på lærerhøgskolen gir ikke bedre lærere.

  * Flere stillinger i det offentlige gir ikke nødvendigvis bedre offentlige tilbud.

  Et problem ser ut til at man kun er ute etter å bevilge mer penger. Løsningene uteblir. Administrasjonen og kostnadene skyter i været.

  Eksempelvis har man ikke kommet lengre med hensyn til en høyhastighetsbane, men man har vært utrolig konstruktiv med å tenke ut nye metoder å avgiftsbelegge utslipp. Skal man følge logikken om å unngå inflasjonsdrivende investeringer burde ikke Tromsø-OL i utgangspunktet skade mer enn investering i infrastruktur.

  Et problem, ikke bare for regjeringspartiene, ser ut til å være manglende evne til å kritisk revidere hva fellesskapets middler brukes til. Kanskje ikke en stemmevinner, men en sak som tjener landet.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende


Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00