Nødvendig velferdsreform

Det er ikke noe poeng å slå sammen kommuner for å slå sammen kommuner. Men det er svært viktig at Norge forbereder seg på å yte bedre velferd til stadig flere mennesker.

Antall personer over 65 år vil øke med 65 prosent fram til 2040, antall 80-åringer vil fordobles og antall 90-åringer tidobles. Hver fjerde ungdom vil måtte velge helse- og omsorgsyrker hvis vi bare skal holde tritt med dagens omsorgsnivå. Samtidig har vi en årlig utgiftsvekst i sykehussektoren som er ikke bærekraftig og som heller ikke gir den beste behandlingen for eldre med sammensatte lidelser.

Dette er bakgrunnen for at Venstres programkomité – med støtte av landsstyret – foreslår en velferdsreform, der mer makt og flere ressurser flyttes fra staten til kommunene, der folk bor og der velferden ytes. For å få til det må kommunene bli større og sterkere, og ta ansvaret for stadig mer avanserte tjenester. Det må bli flere lærere og pleiere, færre rådmenn og tekniske sjefer.

De som tror vi kan fortsette som før og beholde en kommunestruktur som ble fastlagt i 1965, overser at ting vil endre seg uansett. Om ikke noe gjøres med måten vi organiserer offentlig sektor på, vil de fleste kommunene miste grepet, og bli mer og mer overkjørt av dårlig økonomi, økte rettighetskrav og statlig overstyring. Lokaldemokratiet vil forvitre og misnøyen vil stige fordi tjenestene ikke holder mål. Tegnene er tydelige alt nå, tross tidenes økonomiske vekst i offentlige utgifter de siste årene.

Uten å gjøre offentlig sektor smartere og mer tilpasset utfordringene som vi vet kommer, ligger det åpent for ren statlig overkjøring, storstilt privatisering og helt urimelige skattebyrder for de som i dag er unge. Venstre vil i stedet ha reform som styrker lokalt ansvar og velferden der folk bor.

Lars Sponheim, Venstres leder

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Explore posts in the same categories: 1

Stikkord:, , , , ,

Both comments and pings are currently closed.

5 kommentarer on “Nødvendig velferdsreform”

 1. Agent Provokativ Sier:

  det er tvilsomt og det kan være veldig dumt og sorgelig at hver fjerde ungdom skal velge en jobb som hovedsakelig består av å skifte bleier fulle av urin og avføring og å ødelegge helsen på å løfte gamlinger på 70-100 år….

  så vær så god, familiene til disse gamle mennesker kan gjøre jobben, gi den ca kr. 10.000,- eller noe i måneden for den jobben. Problemet løst! La folk passe selv på sine foreldre, det blir bra for de gamle å ikke være alene på sykehjem/gamlehjem, la dem være sammen med familien til de dør.

  PS.
  Lars, jeg syns du ligner veldig på Gil Grissom fra CSI :)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 2. nøkkerosa Sier:

  Hei Lars!

  Det kan godt tenkast at det er fornuftig å ha styringa lokalt. Jo ferre byråkratar jo betre iallefall:). Der er eg heilt enig med deg. Og jo kortare veg frå “makta” til “menneska makta skal styre” jo betre trur eg…(då forsvinner ikkje pengane eller fonuften nødvendigvis undervegs sånn som det ser ut til å gjere i dag…..)

  Sånn det er no er det iallefall svært lite konstruktivt. Pleieomsorgen ser ingen ting av “statshjelpa” staten påstår dei har gitt. Kor blir pengane av? Det er noko som er riv ruskande gale med pengestyringa. Koffor øyremerkar ein ikkje pengar som skal til Eldre og pleietrengande? Koffor salte vegar like mykje som i fjor berre for å motta samme økonomisk støtte neste år? Koffor stenge rom på eit sjukehus for å ha mindre ansatte, men likevel ha korridorpasientar (som ikkje får ligge på dei stengte romma?).

  Kor er det blitt av fornufta?

  Mangen av dei som no er blitt arbeidsledige kan jo f.eks får jobb på eldresenter som “portørar” eller liknande for å lette betjeningas jobb. Kall det gjerne samfunnsteneste …..var ikkje det lurt?

  Eg er blitt svært lei av politikk. Det er masse snakk og ingen handling….

  Skulle ønske det var like lovleg å “tenke og handle fornuftig” som å “følge dei norske lover”…………hehe

  mvh nøkkerosa

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 3. tante-sofie Sier:

  http://tantesofie.vgb.no/2009/04/02/noen-konkrete-sp%c3%b8rsmal-til-alle-politikere/

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 4. nøkkerosa Sier:

  Lars!

  ‘Eg berre lure..

  …men koffor har politikarar blogg om dei ikkje vil snakke med “vanlege menneska” som ikkje kan det politiske språket?

  Har dokke politikarar blogg for kun å reklamere dokkas syn….eller for kanskje å lytte til menneska i samfunnet rundt dokke for å lære av oss?

  Vi er ein heil familie av frystrerte …hehe

  Skal vi kun lese og gi poeng….eller kan vi kanskje påverke dokkas syn?

  Lytta dokke (also lesa dokke kommentarane dokke får og vurdera dei?)

  mvh nøkkerosa (som vurdera sterkt å slutte å stemme)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 5. Atle Hagtun Sier:

  Hei nøkkerosa. Jeg er rådgiver for Sponheim i Venstres stortingsgruppe, og kan forsikre deg om at både Lars og vi andre leser kommentarene. Hvis det ikke er noe vi er veldig uenig i, lar vi dem gjerne stå ukommentert, men altså ikke ulest.
  Vi bruker bloggene for å få fram vårt syn, men selvsagt for å få debatt også. I travelheten hender det det går for lang tid mellom hver gang vi sjekker bloggen, så der skal vi skjerpe oss.
  Du stiller gode spørsmål i det første innlegget ditt. Venstre er imot øremerking fordi det fratar lokale politikere friheten og dermed også ansvaret. Øremerking gir byråkratmakt. Det andre har med organiseringen å gjøre – og der må nettopp lederne i institusjonen og kommunen stilles til ansvar, ikke rikspolitikerne. Korridorpasienter når det er ledige rom, er jo meningsløst. Venstres forslag til ny velferdsreform vil gi sterkere kommuner og bedre omsorg. Vi ser at det ikke nytter med mer penger i dagens struktur. regjeringen skrøt av sitt kommuneløft i 2005, men i 2008 hadde kommunene tidenes største underskudd. Tilbake til start.
  Hilsen Atle H.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende


Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00