Obama viser vei

President Obamas tale i Kairo i dag gjør meg både stolt og håpefull. Vi har fått en leder for verdens viktigste nasjon som rekker ut en hånd for dialog, toleranse og samarbeid. Det gjør han med engasjement og ærlighet, og uten tradisjonell amerikansk arroganse. Framfor alt gjør han det med et sterkt og tydelig fundament i liberale verdier.

Det er åpenbart at Obamas metode er en mye større utfordring for autoritære krefter enn den plumpe konfrontasjonslinjen til hans forgjenger. Obama sa selv før talen at handlinger teller mer enn store ord. Men klar, ærlig tale er det beste utgangspunktet, og jeg tror på Obamas handlekraft. Han nøyer seg nok ikke med ordene.

Han er selvsagt heller ikke naiv i møte med ekstreme krefter. Dialog handler ikke om svakhet, men må føres med styrke og klokskap. Det vil ikke bli lett. Han har motstandere både hjemme og ute. Men han starter et løp som gir grunnlag for håp og som må følges opp med aktiv støtte fra alle gode krefter.

Presidenten hadde i talen fokus på menneskerettigheter, likestilling, utdanning, handel, helse og fattigdom, religiøs frihet. Han tok opp konkrete konfliktsituasjoner, ikke minst Israel og Palestina. Talen forplikter til handling fra USA selv, men også partene i Midt-østen, Iran og andre må nå forholde seg til en ny politisk virkelighet.

Obama samler et stort flertall i Norge for sin linje. Men han er også klart på kollisjonskurs med ytterfløyenes politikk og holdninger. Det ville jo være et kjempeparadoks om Obamas utstrakte hånd til verdens muslimer, etter valget i høst skulle møtes av en norsk regjering som står for den konfrontasjonslinjen som Obama nå tar et så grundig oppgjør med.

Lars Sponheim, Venstres leder

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Explore posts in the same categories: 1

Stikkord:, , ,

Both comments and pings are currently closed.

5 kommentarer on “Obama viser vei”

 1. surmelka Sier:

  Så talen på tv tidligere i dag, og mannen er virkelig et retorisk unikum. Vi har alle noe å lære av han , mht vår daglige måte å uttrykke oss på.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 2. Spaceman Spiff Sier:

  Ikke for å ta fra deg gleden, men veit du hva han siterte fra koranen og hvor feil det ble brukt? Jeg er sikker på at mesteparten av tilskuerne måtte bite seg litt i leppa for å ikke glise for mye av hans naivitet. La meg ta et eksempel. Et av versene han siterer, er vers 5:32 fra koranen som sier, i sin helhet:

  005.032
  YUSUFALI: On that account: We ordained for the Children of Israel that if any one slew a person – unless it be for murder or for spreading mischief in the land – it would be as if he slew the whole people: and if any one saved a life, it would be as if he saved the life of the whole people. Then although there came to them Our messengers with clear signs, yet, even after that, many of them continued to commit excesses in the land.

  Det er et par interessante ting ved dette. Obama tok ikke med seg unntakene fra dette verset som han siterer. En ting er dødstraff for mordere. Jeg skal ikke lage noe nummer ut av dette siden mange land ennå har dødstraff den dag i dag. Men det andre unntaket, “for spreading mischief in the land” er faktisk myntet på slike som Theo van Gogh, Geert Wilders, Robert Spencer, Kurt Westergård og vår egen Vidar Selbekk. Kort sagt, ALLE som kritiserer islam.

  Dette er noe som støttes av alle lovskolene så vidt meg bekjent. Det skulle bare mangle, for det var akkurat det Muhammed gjorde også. Du tror meg sikkert ikke, men du kan søke litt på nett på følgende navn: Asma bint Marwan, en 5 barns mor som ble drept etter ordre fra denne perfekte profeten fordi hun skrev dikt om han. Abu Afak, en gammel mann, hvis årsak jeg ikke kan huske i farta og “the singing girls of Mecca” som ble beordret drept for å synge nidviser om Muhammed. Den ene ble drept den andre stakk av.

  Så det er spørs om du ikke gleder deg litt for tidlig. Du kan jo bare spørre noen muslimer om disse punktene jeg har nevnt her. Du vil få til svar: “Du må ikke ta det ut av sin sammenheng”. Neivell… La oss ta sammenhengen til dette koranverset og jeg siterer her det NESTE verset:

  005.033
  YUSUFALI: The punishment of those who wage war against Allah and His Messenger, and strive with might and main for mischief through the land is: execution, or crucifixion, or the cutting off of hands and feet from opposite sides, or exile from the land: that is their disgrace in this world, and a heavy punishment is theirs in the Hereafter;

  Jeg tror ikke jeg trenger å si så mye mer om sammenhengen. Vil bare avsluttningsvis si på generelt grunnlag at jeg synes det er skremmende med politikere som omfavner islam så hjertelig når de så vidt jeg kan forstå har tilnærmet null innsikt i teologien dems.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 3. Nysgjerrig Sier:

  Hei

  Jeg så talen til Obama. Den var så sammensatt. Det er utrolig mange ulike analyser av den som legger ulike ting inne i den. Islamistene mener han er en “smart fiende” i motsetning til Bush som var kjent som en idiot. Andre mener at han skjønnmaler islam og den brutale okkupasjonen av Spania.

  Så er det en ting jeg må spørre deg om. Vet du hvor mange av politikerne på stortinget som har lest koranen?

  Mvh
  Nysgjerrig

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 4. partileder_v Sier:

  Nysgjerrig: Jeg har ikke peiling på hvor mange på Stortinget som har lest Koranen. Vet ikke hvor mange som har lest Bibelen heller, men antar det er noen flere.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 5. Spaceman Spiff Sier:

  Ser at du prøver å trekke paralleller til bibelen fra koranen her… Det er vel omtrent den første feilen ALLE gjør når de skal debattere noe som rører seg rundt islam. La meg bare fortelle deg, og du kan sjekke selv med å spørre en troende muslim: Muslimer ser på Muhammed som det perfekte menneske. Det står i koranen, og en troende muslim TROR det.

  Veit du at han, Muhammed, halhsugget et sted mellom 600 og 900 jøder?? Høres dette ut som en perfekt mann? Veit du at han drepte kritikere av sitt regime, akkurat som de som har “kapret” islam i dag vil? (Faktum er jo at de bare følger Muhammeds eksempel slik koranen ber dem om, men det forstås vel ikke i politiske kretser?) Igjen, så kan du bekrefte dette med å søke på Asma bint Marwan, 5 barns mor drept på Muhammeds ordre. Abu Afak… En gammel mann som også ble drept for kritikk av Muhammed. “Singing girls of Mecca”, 2 småjenter skulle drepes for å synge nidviser om han…

  Yepp, dette er den perfekte mannen. Spør ENHVER troende muslim om Muhammed er perfekt, og svaret vil bli ja.

  Ja til et tryggere Norge med Venstre og SV under sperregrensa.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende


Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00