Administrasjon – eller politisk trykk?

Alle partiene har oppsummert stortingsperioden denne uka. På mange måter er perioden de forsømte muligheters år. Nå trengs sterkere politisk vilje til å gjøre Norge mer robust i møte med sterkere krav. Vår velferd og velstand er ikke noe vi kan ta for gitt.

Venstre har gjennom den siste stortingsperioden prioritert bedre miljø, bedre kunnskap, det nye næringslivet, og fokusert velferdspolitikk for dem som trenger det mest. Vårt politiske regnskap for perioden 2005-2009, som ble lagt fram i går, viser at vi har vært best på disse områdene, innenfor de samme økonomiske rammene som regjeringen har disponert. Men dessverre nedstemt av flertallspartiene.

Den rød-grønne regjeringen har administrert Norge, og har klart å holde seg flytende takket være eventyrlige offentlige inntekter. Men den har ikke hatt noe samlende prosjekt, preget som den er av store indre motsetninger. Heller ikke for de neste fire årene har Stoltenberg noe stort prosjekt. Valgkampen skal bli en retorisk reprise, og et forsøk på en fordummende rød-blå debatt mellom Jens og Jensen. ”Skattelette eller fellesskap”.

Regjeringen har forsømt å føre Norge framover med ny fornybar energi. Den har sviktet i kunnskapspolitikken – fra skolen, via høyskoler til forskningen. Den har levert en ”samhandlingsreform” som er riktig tenkt, men som svikter fundamentalt i konklusjonene. I verdidebattene, personvernspørsmål og i rollefordeling mellom staten og det sivile samfunnet svikter regjeringen også, fordi den mangler de liberale refleksene.

Det er fare for at valgkampen blir en kjekling mellom Jens og Jensen. Venstre vil ha fokus på de store, nødvendige reformene: Veien til lavutslippssamfunnet, veien til det nye kunnskapssamfunnet og de nye bedriftene, en velferdsreform som kan gjøre helse og omsorg bedre. Bare med et sterkt Venstre i sentrum av politikken kan det bli satt nok trykk på disse sakene i årene framover.

Lars Sponheim

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Explore posts in the same categories: 1

Stikkord:, , , , ,

Both comments and pings are currently closed.

2 kommentarer on “Administrasjon – eller politisk trykk?”

 1. Lilly Craft Sier:

  Kjære Lars Sponheim:
  Hva har dere tenkt å gjøre med den feilslåtte samfunnsøkonomiske ruspolitikken? Jeg håper du tar deg tid til å lese innlegget mitt. Det inneholder både budsjett og historie. Det inneholder løsninger som sparer samfunnet for milliarder pr. år. Jeg skulle gjerne ha vært med på talerstolen og fortalt dette innlegget med innlevelse og forklart om den tverrfaglige nytten denne omleggingen vil føre til.

  I denne finanskrisetiden er det lett å glemme at det fins flere faktorer enn miljøvennlig drivstoff som løsning på luksusproblemer. Jeg ville ha satt lyset mot oss som velgere. Menneskene dere skal yte deres beste for. Innbyggerne i A/S Norge fortjener så mye, mye mer enn det de får pr. i dag.

  Dersom det er ønskelig, kan jeg sette opp en handlingsplan slik at iallefall NOE blir gjort for de aller svakeste. De som ikke kan prate selv. De som daglig blir spyttet på og hånet. Jeg håper du vil være så snill å bringe dette brevet inn til ditt parti, så kanskje vi kunne gjort A/S Norge en kjempetjeneste.

  LillyCraft – http://lillycraft.vgb.no/2009/06/25/kj%C3%A6re-bjarne-hakon-hansen-samfunns%C3%B8konomisk-ruspolitikk/

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 2. partileder_v Sier:

  Lilly, Jeg har orientert om det tankevekkende innlegget ditt til våre folk som jobber med dette. Jeg er enig i at både rusomsorg og psykiatri må gjøres bedre. Jeg mener at Venstre har en ambisiøs politikk på dette området, og at vi kanskje er det partiet som er mest villig til å tenke nytt. Det handler både om behandlingsplasser, ettervern, legemiddel- og heroinassistert behandling og om forebygging samt å gi tidlig hjelp.

  Du kan lese mer om vår politikk på dette området her: http://www.venstre.no/artikkel/21110 og her:
  http://www.venstre.no/artikkel/16337

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende


Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00