Venstre er valgets tredje vei

Venstre åpnet den nasjonale valgkampen sist fredag. I dag skal jeg møte andre partiledere til debatt i Tabloid på TV 2 kl 18.55, og på NRK 1s valgkampstart fra Kristiansand kl 21.45. Gi gjerne din kommentar til debattene her eller på www.venstre.no.

Valget står ikke mellom ”Jens eller Jensen”, ”skattelette eller velferd”, ”rødt mot blått”. Jeg vil si at det politiske hovedskillet går mellom dem som vil modernisere Norge slik at vi kan ta de store utfordringene i forkant, kontra de som stritter imot.

De viktigste valgene for Norge nå handler om å starte den grønne veien til lavutslippssamfunnet, satse tungt på kunnskap og de nye bedriftene, og modernisere offentlig sektor slik at den kan faktisk kan levere en bedre eldreomsorg og bedre helse. Erfaringene fra denne perioden viser at store løfter og mye penger ikke er nok, slik sosialister alltid har forsøkt å innbille oss.

Jeg tok Aftenpostens valgomat forleden, og ble venstrevelger. Høyre og Kr. F kom nærmest, på god avstand. Helt nederst kom fløypartiene Fremskrittspartiet, SV og Rødt.

Det er på ytterfløyene endringsmotstanden er størst. Den såkalte venstresiden er de mest strukturkonservative i landet, og vil bidra til fortsatt stillstand om de får fortsette i regjering. På høyresiden er Frp i spissen for motstand mot å ta den flerkulturelle verden og klimaproblemene innover seg.

Derfor blir det mange sidespor i valgkampen, bort fra de store sakene, som Venstre – noe upopulistisk – har valgt: Miljø, kunnskap, velferdsreform. Men vi tror flere enn oss vil bli lei av Jens og Jensen, og velge den tredje vei. Den liberale, moderne og grønne.

Lars Sponheim,
Venstres leder

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Explore posts in the same categories: grønn, valg09, venstre

Both comments and pings are currently closed.

20 kommentarer on “Venstre er valgets tredje vei”

 1. arthur_park Sier:

  Du skyter fra hofta, i alle retninger. Frp er uaktuell som samarbeidspartner. En stemme til Høyre er en stemme til Frp, ytterpartiene er en fare for oss.

  Er Venstre det eneste partiet som ønsker å være proaktiv, som ønsker å modernisere – som ikke stritter imot? “Ikke stem på Jens heller, stem på oss!” – Det er klart. Vi får den grønne innovative velferds- og kunnskapsrevolusjonen, med et pinglete Høyre, sammen med Dagfinn og Liv Signe – en kompromissrevolusjon.

  I andre omgang…

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 2. arthur_park Sier:

  Valgkamptips:

  http://www.forfatterbloggen.no/roller/bookmark/entry/hvis_solskinn_var_et_politisk

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 3. Raffen Sier:

  Dette er bare hypotetisk svada Lars. Valget står nettopp mellom “Jens eller Jensen”.
  Skattelette vs. velferd er ikke noe tema. Det er ikke sammenheng mellom skattelette og velferd. Jeg foreslår at du begynner en tilnærmingsprosess mot det overlegent største parti på høyresiden, eller tar imot den utstrakte hånd Stoltenberg ga deg. Intill du klarer å sortere ut dine tanker her tror alle velgerne i Norge at en stemme til deg er en stemme til de rødgrønne.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 4. ARGUS37 Sier:

  Etter dine mange krumspring og selvgode utsagn gjennom de siste årene ,må jeg bare si “beklager”! Jeg har ingen tillit til Venstre for tiden, og jeg er meget usikker på om en stemme til Venstre i realiteten kan være en stemme til de “rødgrønne”.

  No way!!!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 5. kungfuz Sier:

  Valgomat?

  Jeg tror folk er blitt sprø.
  Putt inn Gud fikser alt og du får de stemmene du vet på forhånd du vil få.

  Sett inn:- Vi vil ha frisk luft å puste i, og du får alle stemmene.

  Spør: – Hvordan gjør vi det i praksis. Du får ingen stemmer.
  Spør: – Ønsker du et bærekraftig jordbruk? Du får alle stemmene.
  Spør: – Hvorfor har vi det ikke? Du får ingen svar.

  Poenget er: Dersom politikkerne vet konkret hva som må gjøres og konsekvensene av det de sier samlet sett, hadde vi andre ikke behøvd å drive gjettekonkuranse mellom ønskedrømmer fra forskjellige partier.

  I løpet av et år skal man komme med en helhetlig vurdering av samfundet alt tatt i betrakning. Hvor er den?
  Oppdelt i fraksjoner som ingen klarer å sette sammen?

  Er det det som er hensikten, for å kunne leke i sandkassen år etter år?
  Dersom alle partiene tilsammen, vet det beste for land og folk samlet sett, Hva er det slags humbugg dere da driver?

  Det er da bare å gå sammen å evaluere hele kladasen og komme ut med et produkt som alle kan enes om er det fornuftigste.

  Skal jeg være nødt til å stemme litt rødt, litt blått, litt gult med en dasj krf på toppen?

  Dere vet at den muligheten er stengt og den er stengt med vilje for å sikkre deres egne arbeidsplasser.

  Gå ombord i et skip og spør hvilken del av skipet som er unødvendig å ha eller hvilken person er unødvendig å ta hensyn til.

  Du hadde blitt lempet på havet.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 6. arthur_park Sier:

  Fuz, kongekommentar!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 7. Amazing_Grace Sier:

  Hei Lars Sponheim.
  Jeg fikk dessverre ikke sett debattene i dag men vil prøve oppdatere meg via avisene.

  Jeg har noen spørsmål til deg:
  Som utvandret APèr lurer jeg på hvor jeg skal søke havn. Ikke lett for meg siden jeg har vært politisk engasjert siden 1980 og hatt kun tilhold innen AP.

  - Hvor søker jeg Venstres ståsted ihht mine hjertesaker?
  Flere av mine hjertesaker kan ikke alltid finnes i partiprogrammet, dessverre.

  Håper du, i motsetning til resten av politikerne her på vgb, gidder svare.

  Mvh AG

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 8. Lilly Craft Sier:

  Hva med innvandringspolitikken? Får vi vite litt mer om den? Konkrete tiltak – NÅ! Det er iferd med å bli helt tullete her hjemme altså:

  Vet du meg hva! Når regjeringen bestemmer seg for å ta inn innvandrere enten det er asylsøkere, flyktninger eller arbeidsinnvandrere fra EU, så burde de osgå sørge for å gi dem opplæring i Norsk kultur, norske normer, regler og religion. De bør skrive under på at de aksepterer vårt levesett og oss Nordmenn akkurat slik vi er.

  Gi dem en kontrakt der de signerer på dette. Dersom de nekter å underskrive – send dem hjem igjen. Skulle de bryte kontrakten: -Flyet tilbake dit de kom ifra og evig utvisning fra landet.

  Det er på tide at vi begynner å beskytte oss selv og landet vårt.

  http://lillycraft.vgb.no/2009/08/20/utakkn%C3%A6mmlige-infl%C3%B8ttera/

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 9. anonymous Sier:

  Venstre har en leder som har det med kjeften, men som ikke kommer noe konstruktivt,
  Selv skryt fra ende til annen.
  Hvorfor skal jeg stemme på et partie som venstre?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 10. vesla Sier:

  Akkurat nå stå står faktisk valget mellom Jens eller Jensen. Selvom jeg liker mye av venstre sin politikk (etter å ha vært standhaftig AP’er siden jeg kunne stemme), så vil en stemme til venstre være en mindre til de rødgrønne og da risikerer vi faktisk en FrP/Høyre regjering. Skjer dette må jeg alvorlig talt vurdere å rømme landet, da dette ødelegger alle mine illusjoner om velferdsstaten og den rikdommen vi har klart å bygge oss opp i fellesskap.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 11. lskf Sier:

  Lars Sponheim. Kan du realisere denne klimaplanen fra Bellona? Den stemmer jeg på. http://www.bellona.no/filearchive/fil_Bellona_klimaplan.pdf

  Bare nullutslipp er godt nok!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 12. Trond Sørensen Sier:

  og vips så er det valg igjen og alle lover bort i øst og vest. og lars du er ikke det spor bedre. det som slår meg er hvordan ting alltid er motsetninger. for og gjøre begge deler sammtidig er jo komplett umulig. olje OG satsing på grønne alternativer. sier som solan: ække muli det. eller er det det? faktum er at og se norge som en energi forbruker isolert fra europa er umulig. JA vi forurenser med gass og olje men ikke så mye som kullkraften i resten av verden. du kan regne hvordan du vill på det det er et ubestridelig faktum. hvorfor kan vi ikke satse på teknologien samtidig som oljen? vi kan sette krav når det gjelder olje på norsk sokkel. permanente lenser. seile leder for båtene som går der vi ønsker. en oljeberedskap som nesten vil virke unødvendig overdimensjonert. statoil hydro eller et annet oljeselkap er nok ikke vanskelige og få til og betale for dette. olje er gull, sort gull. som det sikkert synes nå så stemmer ikke jeg ventsre. jeg burde egentlig stemt venstre da. jeg starter disse dager et lite firma for meg selv og venstre er bra for småbedrifter. men en så lenge. tja skal jeg stemme blankt tro?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 13. Anette Eggan Sier:

  Hei! Jeg vil gjerne kommentere visjonen om et lavutslippssamfunn. Jeg stiller meg totalt uforstående til at folk skal betale 25% MVA på brukte varer, la gå at staten ved Kristin Halvorsen mener at bruktbransjen ikke skal ha en konkurransefordel, men at leppestift og sjampanje skal likestilles med brukte sko? Ubrukte elektroprodukter som flatskjermer og datautstyr blir vannet på gjenbruksstasjonene for at det ikke skal brukes! Ja, jeg er klar over at det går til gjenvinning, men hvor mange PCer går ikke med for å produsere en ny!? Kan gjenBRUK og ikke bare gjenVINNING være en faktor i kampen for lavutslippssamfunnet til Venstre? -I så fall -GJØR NOE MED MVA-SATSEN! Brukte varer gjøres mindre tilgjengelig for folk, det er Kinavarene som har et konkurransefortrinn sånn som det fungerer i dag.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 14. partileder_v Sier:

  Hei AG.
  Hvis du er utvandret AP-er, vil jeg tro at Venstre er en god og naturlig havn. Ikkesosialistisk, men sosialt. Mer næringsvennlig, mer miljøvennlig og litt mer opptatt av kunnskaps-Norge ennn Ap. Og ikke så bundet av LOs interesser.
  Du skriver ikke hva hjertesakene dine er, men du finner sikkert noe om dem i Venstres program. Sjekk venstre.no, så finner du litt av hvert. Ellers spør mer konkret her.

  Til Vesla: En stemme til Venstre er ikke en stemme til H/Frp, og valget står nok ikke mello jens og Jensen. Jfr mine uttalelser til Dagbladet i dag. Det er narrespill når det skapes inntrykk av at Siv Jensen kan bli statsminister.

  Hilsen Lars Sponheim

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 15. Ceranatur Sier:

  LAVUTSLIPPSSAMFUNNET, DER HAR DU DET.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 16. krakra Sier:

  Jeg har tatt de valgomatene som finnes – diverse ganger. Jeg ender på Venstre eller Sv, alltid den ene hakk i hæl av den ene eller andre, og får en smilende velkomshilsen av lars eller kristin. Et godt hakk ned kommer krf, sp og ap, omtrent likt, og i bunnen ligger høyre – og så frp på nesten null. Jeg tror ikke jeg er den eneste. Jeg har stemt Venstre i mange år – men av og til sveipet innom De grønne – men denne gangen synes jeg det blir veldig veldig vanskelig. Og det går ikke på programmet, selv om det alltids er ting man er uenig i – sånn er det overalt – det går på regjeringsmulighetene. Du, Sponheim, står til høyre for meg og mange venstrevelgere – men programmet til partiet du leder passer bra til de aller viktigste venstresidesakene som miljø. innvandring/integrering, fattigdomsbekjempelse og enkeltmenneskets frihet og verdighet uansett (klasse)bakgrunn og familieforhold. I tillegg til at dere altså har en næringspolitikk med fornuft i. Og skole- og forskningspolitikk.Vel og bra alt sammen. Men jeg fatter ikke hvordan dette lar segt forene med Høyres ultramarkedsliberalistiske politikk. Høyres sanne ansikt viser seg når de er villig til å danne regjering med Frp. Hvor er seriøsiteten da? Og hvorfor skal dere, hvis sjansen byr seg, heller velge regjeringssamarbeid med dem enn med de rødgrønne (til tross for deres åpenbare svakheter)?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 17. krakra Sier:

  P.S. Det kan godt hende valget ikke står mellom jensen og jens – men det står da vitterlig mellom erna og jens når det gjelder statsministerposten? Og da har altså venstre valgt erna, ikke sant? Korriger meg om jeg tar feil!

  At venstre tror de skulle få mer gjennomslag for sin politikk under erna enn under jens, det er det vanskelig å tro på. Av pest eller kolera vil jeg altså velge jens – og håpe at han får såpass mange fornuftige med seg i regjeringen som kan dra retningen over i en radikal, nyskapende miljøpolitikk, en liberal og åpen og human flyktning- og asylpolitikk, og en fortsatt satsning på velferd og skole og alt det der som ingen egentlig er uenige i. Og får med seg de partiene som vil satse på å gjøre landet vårt gradvis uavhengig av oljeinntekster – med storsatsning på annen energi og på miljøvennlig produskjon, både innen industri og jordbruk. Så langt har dessverre Frp, Høyre og Ap utgjort en felles bremsekloss, synd nok. Det er så man får lyst til å stemme Rødt, for å få Folkvord inn på tingen, en kritisk røst, en antikorrupsjonsmann. Ikke for at de skal få regjeringsmakt, God forbid, men altså for å være malurten i begeret.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 18. Egil Sier:

  Bedrøvelig!
  I alle år har jeg stemt Venstre, men nå er det slutt. Maken til arroganse.
  FRP får min stemme denne gangen.
  Tror neppe jeg er alene om dette!!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 19. partileder_v Sier:

  Hei “krakra”: Vår erfaring er at vi samarbeid med Høyre får bedre miljøpolitikk enn SV klarer med Ap. Se bare klimapolitikkehn, der H, KrF og V sammen dro regjeringens melding mange hakk i riktig retning. SV har sviktet i gasskraftsaken (Kårstø mm) alternativ energi etc, og har heller ikke den næringspolitikken som skal til for å få en kraftfull grønn omstilling.
  Høyre er ikke så markedsliberalistisk som du sier, spesielt ikke når de samarbeider mot sentrum. Jeg synes og det er synd at de åpner for Frp, og har kritisert dem skarpt for det (jfr artikkel i DN for et par uker siden). I samarbeid med Venstre må de velge den tradisjonelle Høyre-kursen med kompromisser mot sentrum.
  Det er rett det du sier om bremseklossene, og et sterkt Venstre som kan være mer enn malurt, er viktig for å dra politikken i din retning.
  Hilsen Lars Sponheim

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 20. Terje Sier:

  Stå på Lars!! Måtte la venste sigla denne gong i frykt for Frp i regjering. Hadde ikkje fru Solberg vore so open mot Frp hadde eg garantert støtta deg og Venstre. Trist at det gjekk som det gjekk, trur nok du forstår dilemmaet til velgjarane.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende


Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00