Grønn industri gir optimisme

Sist lørdag var jeg i Ålvik i Hardanger. Der ligger Elkem Bjølvefossen, en tradisjonell kraftkrevende industri som jeg stadig ble konfrontert med i mine første år på Stortinget på 90-tallet.

I den grad jeg som enslig Venstre-representant pådro meg replikker i Stortingets debatter, var det påfallende ofte knyttet til framtiden for Bjølvefossen og annen kraftkrevende industri i Hordaland. Jeg ble angrepet både fra Høyre og Arbeiderpartiet for bl.a. ikke å ville gi bedriften billig kraft og var vel heller ikke en spesielt populær mann blant de ansatte på Bjølvefossen. Mitt og Venstres svar den gang som nå var at bedriften uansett måtte omstilles i mer miljøvennlig retning for å ha mulighet til å overleve.

Elkem har nå (bl.a. som resultat av at Regjeringen aldri klarte å levere det de lovet om kraftregime til industrien) besluttet å flytte produksjonen av ferrosilisium fra Bjølvefossen til Island. Men i Ålvik planlegger Elkem i stedet å starte opp et nytt miljøvennlig prosjekt, som i korthet går ut på å utvikle verdens første kommersielle resirkulering av miljøavfall fra aluminiumsproduksjon. Hvis de lykkes med prøveproduksjonen, er planen å investere 100 millioner i et nytt anlegg som skal kunne behandle avfall fra industrien over hele verden. I dag sendes katodeblokkene fra aluminiumsindustrien på deponi. Dette er avfall som i verste fall kan påføre mennesker og dyr sykdommen fluorose om det siver ut i grunnvannet.

På arrangementet i Ålvik diskuterte vi bl.a. rammebetingelsene for å få i gang en slik produksjon.  Nå er stemningen rundt meg og Venstre en helt annen enn den var i 1993 og mange ser på Venstres løsninger som høyaktuelle for å sikre bedriften videre liv og sysselsetting av om lag 50 ansatte.

På møtet lanserte jeg to konkrete forslag: 1) Et eget fond for miljøvennlige prototyper (a la prøveproduksjon ved Elkem Bjølvefossen) 2) Et eget halvstatlig investeringsselskap for klimavennlig teknologi og klimavennlig omstilling – Klimatek.

I den økonomiske nedgangsperioden vi nå opplever, er det stor risiko for at ideer med stort verdiskapingspotensial blir lidende på grunn av underfinansiering og manglende vilje til å satse målrettet på forskning og utvikling. Typisk er prototyping av nye miljøvennlige produkter og prosesser som er et avgjørende viktig ledd i mange nyskapingsprosesser. Derfor vil Venstre foreslå disse redskapene som viktige bidrag til å skape et mer konkurransedyktig og innovativt næringsliv i Norge. Nyskapningen i norsk næringsliv er fra før relativt lav og norske bedrifter benytter relativt små midler til FoU til utvikling av nye produkter og prosesser. Derfor trenger vi slike tiltak som Venstre foreslår.

Lars Sponheim
Venstres leder

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Explore posts in the same categories: grønn, klima, miljø, sponheim, valg09, venstre

Stikkord:, , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.

1 kommentar on “Grønn industri gir optimisme”

  1. Per Sier:

    Når skal en ny gjeldsordnigslov: Konkursrettigheter for privatpersoner lik det de har i USA bli prioritert av dere? Har søkt på alt som er, fått avslag på alt. Reglene idag krever at man ikke skal greie å betale ned gjelden iløpet av neste ti år, først DA får man gjeldsordning: Med andre ord: ER DU IKKE TRYGDET, ELLER HAR MILLIONGJELD = AVSLAG. Menneskerettigheter for de med gjeld. Hvordan tror dere det er å gå år etter år som en slags gjelsslave for det offentlige. Jeg har blitt feilaktig skjønnslignet som mange andre gjeldsslaver (den gjelden som øker mest blant de som søker gjeldsordning), og har ikke en gang tatt opp lån. Det føles helt feil å betale dette tilbake. Så ber dere innføre en konkurslov for privatpersoner lik den i USA som gjelder for de som ikke er trygdet også… Og vennligst sørg for at byråkratiet tar utgangspunkt i den inntekten man faktisk har, jeg går på sosialhjelp, men de tok utgangspunkt i ESTIMERT inntekt neste ti år (de som gav avslag på min søknad om gjeldsordning) Hva er det for et regelverk dere politikere har lagd egentlig? Og TI år, ærlig talt, det er jo like lenge som drapsmenn straffes. Hva med å la oss sone i gjeldsfengsler slik de fikk i gamle dager. Jeg hadde iallfall gladelig takket ja og gått til fengselet med sang og musikk. For alle forbrytelser får man lov til å sone og få en ny start, unntatt de som faller utenfor dagens gjeldsordningslov.

    Tips oss hvis denne kommentaren er upassende


Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00