Læreren viktigst for god skole

Venstre var partiet som innførte folkeskolen i Norge. Vi har vært kjent som ”lærerpartiet”. Vi har fortsatt den beste skolepolitikken, mens andre partier stadig kommer med forslag som ikke bidrar til bedre læring og dannelse.

Det er fortsatt slik at norske elever skårer relativt dårlig på internasjonale undersøkelser, sett i forhold til ressursene vi bruker på skolen. Alt for mange elever faller ut av videregående skole, og altfor mange elever får ikke den tilpassede opplæringen de har krav på.

Tilsynelatende er det nå større enighet om skolepolitikken enn før, fordi også Ap og SV snakker som Venstre om lærerens betydning. Men fortsatt er det slik at en bedre skole fordrer et oppgjør med SVs og reformpedagogikkens tanke om at faglige kunnskaper ikke er så nøye. Fortsatt er det slik at disse partiene prioriterer alt annet enn bedre lærere. Det være seg heldagsskole, gratis SFO-timer, offentlig betalt skolemat eller ideologisk firkantet kamp mot et fåtall friskoler. Venstre har konsekvent prioritert det viktigste: Bedre og flere lærere som gjenvinner sin faglige og sosiale autoritet i møte med elevene.

Forskning viser at faktorer som økonomi, bygninger, skolestørrelser, testing og rapportering som ikke settes inn i en pedagogisk sammenheng, til syvende og sist betyr lite for elevenes læringsutbytte. Det avgjørende er møtet mellom lærer og elev og lærerens evne til å lede klassen i systematisk læringsarbeid. Derfor prioriterer Venstre en bedre lærerutdanning og en systematisk etter- og videreutdanning framfor alt annet.

Her som ellers er det politikken i det sosialliberale sentrum som er best. Verken de rødes lekeskole eller Frps gammeldagse, autoritære tilnærming løser utfordringene i skolen.

Her er Trine Skei Grande med utdyping av Venstres konkrete forslag:

Lars Sponheim, leder i Venstre

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Explore posts in the same categories: kunnskap, skole, sponheim, valg09, venstre

Stikkord:, , , ,

Both comments and pings are currently closed.

5 kommentarer on “Læreren viktigst for god skole”

 1. Jørgen Nanbjør Sier:

  I og med at jeg går på lærerhøgskolen i Bergen, så føler jeg at dette er ganske så relevant for meg. Hva slags undersøkelser kan Venstre gjøre for å vite om skolepolitikken er bra ? Skal internasjonale prøver være en “mal” for å vise hvor gode elevene våre er ?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 2. :mrgreen: Sier:

  Kan jeg få lov til å korrigere deg i ditt valg av overskrift? Det burde vel være at læreren er en forutsetning …

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 3. Otto Sier:

  Jeg har problemer med å lese det du skriver, for det handler ikke lenger om hvilken politikk Venstre har, men hvordan den forvaltes.

  Jeg har alltid sagt til velgere som er usikker at de må stemme Venstre. I årets valg har det utrolige skjedd at Venstre og du har valgt en garanti som overgår Jagland sitt ultimatum på 36,9 %.

  Garantien til Venstre kan føre Venstre under sperregrensen og velgerne flykter fordi man vet ikke om Venstre lager et kaos eller blir en sperre for et regjeringsskifte. Du bruker dagene på å se på muligheter for å likevel få et regjeringsskifte, på samme måte som Drillo leter er teoretiske muligheter for å komme til Fotball VM.

  Selv om jeg er svært fotballinteressert, så er valget på mandag langt viktigere en fotball, men om mulighetene ødelegges av ens egne, så blir teorier vanskelig å sette ut i praksis.

  Jeg klarer ikke å se noe logisk i den hårreisene garantien som det kun er de rødgrønne som har kunne bruke i valgkampen. Med din garanti kom også Krf og til slutt Frp med sine garantier.

  Kun Erna har forsøkt å mane til fornuft og forsøke å si at det handler ikke om visjoner og ufravikelige prinsipper, eller verdier.

  Dette handler om å la et hvert valgresultat føre til at de ansvarlige setter seg ned og ser hvordan de kan bruke velgernes tillit til å utforme en best mulig regjering for landet.

  Jeg håper i hver debatt som er før valget at du skal ta til fornuft før dette gir en katastrofe for Venstre og den historiske muligheten høyresiden har til å skape et nytt Norge. Et Norge som sørger for at enten man tenker helse, miljø, skole m.m. så skal vi ha næringslivet med oss på laget. Vi skal bruke denne muligheten til å skape fremtidens grønne næringspolitikk.

  Venstre kan ødelegge denne muligheten om ikke du Lars ber ditt sentralstyre om å få gå tilbake på garantien fredag eller senest i partilederdebatten lørdag kveld.

  Kun på denne måten kan Venstre få mobilisert sine potensielle velgere før mandag, kun på denne måten kan vi skape en slagkraftig regjering som ligger mer til venster for Høyre en til høyre slik Frp håper. Balansekreftene sier at det kan bli en regjering med rimelig jevnt fordelte mandater fra de 4 partiene, men viktigs av alt. Plattformen skal være en plattform som alle kan stå inne for på høyresiden. Det betyr at Venstre får sine viktigste saker gjennom, men da må ikke V. ha ramlet ut av stortinget eller ført til at ikke velgerne tror på noe annet en en Frp styrt regjering som alternativet til den rødgrønne, og dermed ikke velger eller velger på feile partier.

  GRIP MULIGHETEN NÅ LARS. NORGE FÅR IKKE DENNE MULIGHETEN IGJEN:

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 4. partileder_v Sier:

  Nå bruker vel ikke de rødgrønne Venstre garanti særlig mye, for de er tjent med å tegne skremmebildet av Frp i regjering, evt sammen med Høyre til siste slutt. Men det blir ikke noe slikt blått flertall.
  For Venstre havner det nettopp om verdier og politiske forskjeller. det er avgrunn mellom Frp og Venstre på så mange områder at det vil være å holde velgerne for narr om vi skulle gi inntrykk av at vi skulle møtes på midten.
  Jeg mener det ikke ville tjene Venstres sak på noen måte, og tror vi gjør et godt valg mandag. Det er mange som ønsker at det nåværende flertallet skal bort, men som ikke vil ha frp-politikk i stedet. Se forøvrig min neste blogg.
  Hilsen Lars Sponheim

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 5. partileder_v Sier:

  Til Jørgen: Jeg tror internasjonale tester kan gi oss en viktig pekepinn, men de må brukes kritisk, og kanskje ikke som noen “mal”. Nasjonale prøver (som ikke bør hemmeligholdes” kan også være et godt redskap, men det viktigste må være god ledelse og god kvalitetssikring på hver enkelt skole. Rapportering og byråkrati må ikke ta for mye tid fra det viktigste: Undervisningen.
  Hilsen Lars.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende


Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00